
Historien bakom Escape Room
10 maj, 2025
Kategorier:
I början av varje spel ställer vi alltid frågan om hur många det är som är bekanta med konceptet escape room. Det är sällan alla i rummet räcker upp en hand. Och det är inte så konstigt, eller hur? Det känns lite som om aktiviteten bara dök upp och blev en populär kick-off aktivitet utan förvarning. Hur i hela fridens namn gick det till? Hur kan något som var praktiskt taget okänt för bara några år sedan ha blivit så etablerad, så snabbt? I det här inlägget försöker vi reda ut ett par saker, så på med detektivhatten. Nu ska här lösas mysterier! (Vi på Escape Stories är bra på sånt.)
Begreppet Escape room
Vad menar vi när vi säger escape room? Här vore det perfekt med ett utdrag ur Svenska Akademiens ordlista för att reda ut begreppen en smula, men något sådant utdrag existerar inte, då varken “escape room” eller “rymningsspel” finns att söka på i deras databaser i skrivande stund (april 2025). (Kan vara värt att hoppa på tåget, SAOL, utländska ordlistor har hunnit dit redan!)
Vi får alltså välja definitionen som Scott Nicholson gör i sin undersökning från 2015, Peeking Behind the Locked Door: A survey of escape room facilities, där han kartlägger svar från 175 olika escape rooms runtom i världen om deras anläggningar:
“Ett escape room är ett levande spel där spelare i grupp upptäcker ledtrådar, löser pussel och klarar av uppdrag, i ett eller flera rum för att nå ett specifikt mål (oftast att fly från rummet) inom en begränsad tid.”
Med denna definition kan vi klassa till exempel Fångarna på fortet som ett escape room, även om moderna sådana är mycket mer fokuserade på logiska lösningar än rent fysiska utmaningar.
Föregångare till Escape room
Escape rooms föddes inte som ett enhetligt koncept, utan det var många olika delar som bidrog till helhetsbilden. TV-serier och filmer var enligt Nicholsons undersökning en källa till inspiration för flera av de tillfrågade, som nämnt äventyr som Indiana Jones, eller skräckfilmer som Saw eller Cube. Deras önskan var att fånga atmosfären i filmerna och låta gäster ta del av den.
Många andra tog inspiration från en annan, mer interaktiv typ av media. Klicka-och-peka datorspel från 1980- och 90-talet där spelaren får hitta och kombinera föremål och undersöka en miljö för att hitta rätt ställe att applicera föremålet har utgjort ett annat element för escape rooms. Rollspel som Dungeons & Dragons, med skrivna äventyr för spelare att följa, och verklighetsbaserade skattjakter är andra inspirationskällor.
De tidigaste rummen
Det verkar onekligen som att flera har kommit på idéen ungefär samtidigt oberoende av varandra, men 65% av de tillfrågade i Nicholsons undersökning har nämnt några specifika tidiga aktörer som inspiration när det kom till att själva starta escape rooms.
Det tidigaste väldokumenterade företaget som kallade sig själva escape room var SCRAP (också kallad Real Escape Game) i Kyoto, Japan, vars första spel öppnade juli 2007. Konceptet spred sig över resten av Japan, vidare ut i Asien och sedan Europa. SCRAP har senare gått vidare till att också ha större spel i enorma arenor, med hundratals eller till och med tusentals spelare samtidigt, och har en årlig version av ett pusselspel i Tokyos tunnelbanesystem.
I Europa har Ungern haft en framträdande roll i branschen. Budapest nämns då och då som konceptets födelseplats, men det finns inga konkreta bevis för att de hann före Japan. Det ska dock inte hemlighållas att Ungern varit tidiga och uppfinningsrika när det kommer till spel. Parapark i Budapest är ett av de tidigaste europeiska escape room-företagen, med öppnade portar 2012.
Escape Stories – En historia
Escape Stories öppnade i juli 2015 på Vasagatan 27 med två rum, The Last Manuscript och The Cover Up, med Break In ungefär ett år senare. Grundarna till Escape Stories hade rest runt i världen ett år för att låta sig inspireras av upplevelser, i hopp om att hitta något riktigt unikt att öppna i Sverige. De hittade vad de sökte med escape rooms och vi på Escape Stories kan med rätta säga att vi var bland de första företagen i Sverige som fick upp ögonen för möjligheterna!
Sedan start har det också tillkommit två portabla spel – Escape Box (2017) och Escape Case: The Mole (2024) – samt vårt utomhusspel The Da Vinci Quest (2019). Escape Stories har också haft andra spännande projekt igång med Sveriges Radio, HaMa Adventures, Böda Camping och Skansen. Vi är enormt tacksamma för de tiotusentals belåtna gäster vi haft sedan vi öppnade, och vi hoppas kunna fortsätta vara värda era fina recensioner när flyttlasset går till Klarabergsvägen 23 i höst.
Så om du vill vara en del av det, börja nu! Planera den bästa aktiviteten och teambuildingen i Stockholm, få ett rus av adrenalin i goda vänners lag och ha något att prata om länge!
Boka hos oss idag!
Du kanske också gillar:
Världsmästerskap i Escape Room
Visst kan man tävla i Escape Room! Har ni vad som krävs?
Europas Escape Room tätaste stad
Antalet växer hela tiden, men här finns minst 100 olika Escape Room.
När är det billigast att spela?
Kan man påverka priset genom att välja en specifik tid eller dag?